Wrap Around от душа

ОТ ДУША

Ние сме Калина и Петър и заедно стоим зад Wrap Around – восъчни опаковки за съхранение на храна за многократна употреба. Този продукт, толкова непознат за нашите ширини, започнахме да произвеждаме през зимата (февруари месец) на 2019 година.

 
Продуктът представлява всъщност 100% тънък памучен плат, импрегниран със смола от индонезийско дърво (дамар), тройно пречистен пчелен восък и масло от жожоба. Всеки от елементите играе своята роля в това изделие – восъкът е антибактериален, моделируем и „запечатващ“ свежестта на продуктите; дамарът добавя една изключителна гъвкавост на изработката, доближавайки кърпите възможно най-много до познатото ни еднократно стреч фолио, освен това е и смола, към която хората не развиват алергии, за разлика от боровата; жожобата е естествен консервант и за разлика от други масла не гранясва. Восъчните кърпи са идеални за запазване на храната свежа за по-дълго време. Ваш е изборът как да ги използвате – дали върху купи и чинии с останала храна или за директно увиване на плодове, зеленчуци, ядки и хляб, продуктът се справя еднакво добре. Единствено не препоръчваме за завиване директно на сурово месо. Изключително лесни за употреба, преди това само трябва да се намачкат на топка в длан, за да им придадем от нашата телесна температура и те да станат лесно моделируеми. След това само измиваме със студена вода и при нужда лек препарат, оставаме да изсъхнат без да изцеждаме и мачкаме, след това са готови за нови подвизи. На излет, за училище, работа или просто за домашна употреба, кърпите имат живот от няколко месеца до година, в зависимост от поддръжката. След това могат да бъдат възстановени с нашите восъчни блокчета или компостирани, тъй като са изработени от изцяло натурални съставки.
Идеята дойде съвсем естествено и спонтанно. В период на безработица нежната част от екипа се оказва с доста свободно време и интерес към света на алтернативите на пластмасата. Като цяло и двамата сме големи любители на природата, още в началото на връзката ни ходихме на доста излети в планината и почивки сред красиви гледки. Този наш интерес ни подтикнаха да започнем да събираме отпадъците си разделно, а по-късно и да се интересуваме доста повече за природосъобразния начин на живот.
В едно такова търсене попаднах и на восъчните кърпи за съхранение на храна, които вече се предлагаха в няколко държави по света. Силно провокираха моя интерес и зародиха желание да се пробваме да ги произвеждаме и в България. Веднага реших да звънна на Петър с новината какво съм открила, по това време той беше на работа и получи някакво усещане още тогава, което не можеше да ми опише по телефона и се наложи да го изчакам да се прибере, за да обсъдим нещата сериозно.
Още на другия ден закупихме 0,5 кг. восък и 1 метър плат. Останалото е история. С тези налични количества успяхме да изработим първите ни поръчки, които ни помогнаха да закупим още материал, а след няколко месеца да наемем малко помещение и специална техника, която всъщност сами пригодихме за целите си.
Така започна нашата история – с едни 22,50 лв. и огромно желание да направим промяна.
По този начин вече над година и 8-9 месеца сме достигнали до над 6000 – 7000 домакинства, работим с най-големите био магазини (вериги) на нашата територия и успяхме да намерим и партньор от Румъния в лицето на най-големия техен диктрибутор на био и еко продукти. Зад гърба ни стоят статия на в. Капитал, както и интервю за сутрешния блок на БНТ.
Наскоро това наше занимание ни помогна да самофинансираме откриването на малко помещение за веган бургери в центъра на гр. София – друга наша мечта, която успяхме с много усилия да осъществим и да стартираме съвсем скоро. Мястото също има препратки към идеята за нулев отпадък като предлагаме напитки само в стъкло, както и консумативи от рециклирана хартия за пренос на храна и сладки изделия. Скоро ще обявим и отстъпка за всички наши клиенти, които желаят да използват собствени съдове, защото смятаме, че тази култура трябва да се насърчава все повече. 
Оставаме верни на идеите си и ентусиазирани какво ни носи бъдещето.
Поздрави,
Калина и Петър